Blog

Toerders rijden Winterfiets 11-stedentocht

Zondag 3 februari waren zes leden aanwezig bij de Elfstedentocht. Niet op de schaats maar op de fiets. Het was een mooie dag. Lees hier het verslag.

Leeuwarden, 3 februari 2019. Nog voor 7 uur staan een zestal leden klaar in de Elfstedenhal voor hun “hel van het noorden”. De leden zijn Nico, Ronald, Rob, Kees en Patrick die samen met zeven andere de PanicBoys vormen. En Guus, een ervaren randoneur voor wie dit slechts een opwarmertje is voor het echte grote werk in de loop van het jaar. Onder de klanken van het Friese volkslied trekt een peloton bont verlichte fietsers zich op gang voor 205 km langs de 11 Friese steden.

Her en der is het nog oppassen voor gladheid. Maar zonder problemen verlaten we Leeuwarden en rijden het donkere Friese platteland in. De PanicBoys wachten nog even op Patrick die achterin stond. Terwijl Guus zijn diesel heeft aangezet en gestaag doorietst. Op weg naar de eerste stad, Sneek, komt de zon langzaam op en wordt het landschap langzaam zichtbaar. In Sneek halen we de eerste ‘knip’ en gaan via de Waterpoort naar de volgende stad IJlst. In IJlst hergroeperen de PanicBoys en moeten noodgedwongen wachten op een lekke band.

Snel vervolgen we onze weg. Af en toe komen we Martijn tegen die ons met de volgauto begeleid. Inmiddels rijden we tussen de grote meren op weg naar de derde stad, Sloten. In Sloten zijn we op een kwart van de tocht. Terwijl de PanicBoys zich bij de volgauto ontdoen van overbodige kledingstukken en hun voedselvoorraad aanvullen, stoomt Guus gewoon door. Zo gaat het de hele dag door. Onderweg halen de PanicBoys Guus in en moedigen hem aan. Bij de stempelposten haalt. Guus de PanicBoys weer in.

View this post on Instagram

IJlst #wf11st

A post shared by Toervereniging Zoetermeer '77 (@toezoe77) on

 

 


Na Sloten duiken we het Gaasterland in. Daar liggen wat bossen en landgoederen. We moeten zelfs over twee heuveltjes. Hier rijden we ook de oude zeedijk op en hebben een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. We krijgen nu tegenwind wat tot Harlingen zal duren. De steden volgen elkaar nu in hoog tempo op. Via Stavoren, Hindeloopen en Wognum gaan we naar Bolsward. Zoals afgesproken doen we in Bolsward een bakkie omdat we dan over de helft zijn. Dat gaat niet feilloos. De bediening gaat niet echt vlot. Zeg maar rustig traag. Nico laat de koffie voor wat het is. Ronald slaat zijn appelpunt over en vlot springen we op de fiets. Kees was al doorgereden bang dat hij stijf zou worden. Drie PanicBoys besloten toch te blijven voor wat eten.

Vanaf Bolsward gaat het, nog steeds tegen de wind naar Harlingen waar snel de stempel wordt gehaald en we koers zetten naar de voormalige universiteitsstad Franeker. Onder de klanken van een draaimolen halen we snel een stempel en een banaan. Nu zijn het wel even wat kilometers naar de tiende stad, Dokkum. Halverwege, in Stiens is ook een stempelpost bij de plaatselijke schaatsvereniging. Hier was is alleen een stempel maar ook een bak snert welke we ons laten smaken. Daarna springen we weer op de fiets. Gaan de schaatsers onder het beroemde bruggetje van Bartlehiem door, wij gaan er overheen. Dat is een reden voor een fotomoment.

Dokkum is de één na laatste stad. Het gaat ons hier beter af dan Bonifatius. Na het verhelpen van een bandbreuk kunnen we op pad voor de laatste 27 km naar Leeuwarden. We belanden in een grote groep die een prima tempo rijdt. In Wyns wordt nog de laatste stempel gehaald voor het in gestrekte draf  op de streep in Leeuwarden af gaat.

Moe en voldaan rijden we onder de boog door. Het zit er op. We nemen onze Elfstedenkruisje in ontvangst gaan met de Rondemiss op de foto en gaan op weg naar huis. Mede door het mooie weer kunnen we terug kijken op een mooie dag.

Ook zin om de Winterfiets 11-stedentocht te rijden? kijk voor meer info op : www.winterfietselfstedentocht.frl