Veilige jeugdfietsen toer en MTB

Veilig op de fiets

Wanneer je net bij onze club bent zul je niet direct een splinternieuwe racefiets of MTBfiets hebben. Sommigen hebben een mooie fiets waarmee ze hele afstanden op fietsen en deze ook voor school gebruiken. Dat kan ook. Tegenwoordig hebben kinderen vaak een MTBfiets als gewone fiets. Toch zitten hier elementen aan die gevaarlijk kunnen zijn, denk aan een standaard. Een standaard is handig, om de fiets rechtop te laten staan en om mee achter een tak te blijven haken. Wat jij wilt. Ook is een MTBfiets veel zwaarder dan een racefiets en zul je hijgend achter de groep aan trappen. Dat laatste zal zeker niet gebeuren, want er zal altijd een begeleider de rij sluiten en het tempo van de minst snelle wordt aangehouden.

Leenfiets

Duss… Weet je nog niet zeker of je wel de sport van je dromen hebt gevonden, dan kun je beginnen met een leenfiets. Er staan een aantal fietsen in het clubgebouw in verschillende maten, voorzien van bidon en een tasje met een reserveband en bandenlichters, klaar voor gebruik. De fiets kun je lenen voor 5 euro per keer. Hiermee zul je meteen ook tips krijgen om de fiets compleet en schoon in te leveren. Daar helpen we bij.

Nieuw of tweedehands

Ben je toe aan een eigen fiets? Dan is het nog een hele toer om uit te zoeken wat bij jou past. Een tweedehandsfiets  van Marktplaats? Internet staat bol van mooie en minder mooie fietsen, dure en minder dure fietsen. Gelukkig zijn er een heleboel leden die al wat langer meefietsen, die jou kunnen helpen bij de keuze, waar je op moet letten bij het kopen van een fiets. Wij kunnen je ook fietsenwinkels aanraden waar je een nieuwe fiets voor een mooie prijs kunt kopen.

Fiets kopen?

In ons clubhuis staan ook altijd wel een paar fietsen te koop, volledig opgeknapt en nagekeken door Frans, onze „huisfietsenmaker“. Dat zijn fietsen die echt goedkoper zijn dan je ze op internet kunt vinden. En je bent er zeker van dat de fiets veilig is. Let op: er zijn niet altijd jeugdfietsen.

Noodgeval

Het komt wel eens voor dat je pech hebt met je fiets, dan denken we niet zozeer aan een lekke band, want doordat iedereen wordt verwacht met een reserveband in een klein tasje aan je zadel, is een lekke band zo verwisselt. Maar grotere pech, bijvoorbeeld een afgebroken derailleur, of losse tandwielen… en je bent in de buurt, dan zal Frans dit reparareren zodat je weer veilig kunt fietsen.

Eigen verantwoordelijkheid

Jouw fiets moet in orde zijn als je mee wilt fietsen. Regelmatig laat je je fiets nakijken door een goede fietsenmaker; de begeleiders zullen je tips geven, zit je zadel op de goede hoogte, zijn je remblokjes nog niet afgesleten. Ook naar de manier van fietsen wordt gekeken, je leert om zorgvuldig met je fiets om te gaan.

Is een fiets niet veilig genoeg, of fiets jij niet veilig, dan ben je een gevaar op de weg of MTB. Dat willen we natuurlijk niet!

NTFU verzekering

Ben je lid van de club, dan ben je automatisch verzekerd. (De verzekeringsinstantie zal echter niet zomaar uitkeren wanneer er schade is dat voorkomen kon worden).

Veel fietsplezier!!!

Namens de Jeugdcommissie
Mirjam, Hans, Machiel