ClubnieuwsClubtochtenFietspraatLaatste Nieuws (slideshow)NieuwsRoutesTochten & routesToerpraatVrije Toertochten

Paleizentocht(VT) op zaterdag 14 mei 2022

Paleizentocht(VT) op zaterdag 14 mei 2022 – of beter… Kastelen- en Paleizentocht                                                          Inschrijven via de Fietssport “Klik hier”om in te schrijven

Maken we eigenlijk niet een denkfout door ervan uit te gaan dat een paleis altijd een relatie met ons Koninklijk Huis moet hebben? Bij het maken van de routes voor de Paleizentocht heeft de toercommissie deze gedachte dan ook maar snel los gelaten omdat het helemaal niet blijkt mee te vallen om drie routes te maken van 80, 120 en 150km die allemaal langs een echt ‘koninklijk’ paleis komen en die ook nog een beetje dezelfde kant op gaan. Een noodgreep om routes te maken langs een ‘IJspaleis, Vispaleis, Gokpaleis, Eetpaleis of wat voor ander (ordinair?) paleis dan ook was  gelukkig niet nodig, want gelukkig hebben we voldoende kastelen in ons land die alleen al vanwege hun omvang of aanzien prima het predikaat ‘paleis’ kunnen krijgen. Daar zullen jullie het mee moeten doen, maar zeker niet minder interessant als je je wil verdiepen in de historie en achtergrond van al die mooie bouwwerken.

80 km:
Langs de A12, via Kruisweg en Moerkapelle gaat het op Waddinxveen aan. In Waddinxveen de  Hefbrug over en na de brug rechtdoor richting Reeuwijk-Brug. Via de Reeuwijkse Plassen, Driebruggen en langs Waarder gaat de route naar Woerden. Daar is niet zo een-twee-drie een paleis te vinden, behalve dan misschien Vispaleis Ru-Vis. Nou niet direct een bezienswaardigheid, maar dat is zeker wel het geval met het Kasteel van Woerden waar je langs komt. Het is echt de moeite waard om even de oprit op te rijden en een blik te werpen op de fraaie binnenplaats.

Het Kasteel van Woerden is tussen 1407 en 1415 als burcht gebouwd door hertog Jan van Beieren, heer van Woerden. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Woerden

Woerden

Het kasteel heeft vele bestemmingen gehad. Behalve als verdedigingswerk, (militaire) gevangenis (tot 1872), hospitaal en opvangkamp voor Ambonezen, was het kasteel tot 2002 in gebruik als centraal kledingmagazijn van het Ministerie van Defensie. Sinds 2007 heeft het kasteel gedeeltelijk een horeca-bestemming en is er mogelijkheid tot trouwerijen.

Vanaf Woerden voert de route via Zegveld naar het pittoreske riviertje de Meije en dan linksaf richting Bodegraven. Even verderop in het dorpje Meije kan gepauzeerd kan worden bij  Eetcafé De Halve Maan. De terugweg naar Zoetermeer vervolgt langs De Meije, gaat via Bodegraven, Boskoop en Benthuizen. Van deze route is geen routebeschrijving beschikbaar, maar wel een routekaartje.

 

 

120 km:
Tot in Woerden waar je links het Kasteel van Woerden ziet liggen, volgt deze route het traject van de 80km. Woerden wordt verlaten via Breeveld en gaat via een stukje Hollandse Kade en het Kortjakse Pad naar Kasteel de Haar in Haarzuilens. De restauratie is voltooid en het kasteel ligt er weer bij in al haar glorie. Je kunt daar best even afstappen hoor om te genieten van de bijna on-hollandse pracht. Info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_de_Haar.  De weg wordt vervolgd richting Maarssenbroek en Maarssen waar de Vecht wordt opgezocht richting  Breukelen. Een beetje onverwacht en wat verscholen ligt rechts het Kasteel Oudaen, deel van het paleis van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte in Breukelen http://rijksmonumenten.nl/monumenten/deel+van+het+paleis+van+koning+lodewijk+napoleon/breukelen/pagina4/ In 1806 werd hij op last van zijn broer Napoleon koning van Holland en wat verderop zie je aan de overkant in volle glorie het kasteel Nijenrode liggen. Het kasteel werd in het midden van de 13e eeuw gebouwd door Gerard Splinter van Ruwiel en heeft een lange koopmansgeschiedenis. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Nijenrode. Tegenwoordig is het kasteel in gebruik als business universiteit en worden er concerten gegeven.  Na al dit moois en de overdosis cultuur is het tijd voor de koffiestop bij een van de vele uitbaters aan de Kerkbrink.

De rit gaat verder via  Kockengen,  Kanis, Woerdense Verlaat, de Meije langs de Nieuwkoopse Plassen, Bodegraven, Boskoop en  Benthuizen terug naar Zoetermeer.

150 km:
De ‘koningsrit’ takt in Maarssenbroek af van de 120km om via Maarssenveen, Westbroek en Maartensdijk de richting van Baarn op te gaan. Soest laten we rechts liggen en iets verderop links van de weg kan je Paleis Soestdijk niet missen. Alles prachtig verzorgd en aangeharkt, maar er zit wat weinig leven in de brouwerij – een beetje steriel allemaal. Dat mag de pret niet drukken, het paleis heeft een prachtige historie in relatie tot ons koningshuis en die wordt zichtbaar gekoesterd. Info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paleis_Soestdijk. En dan wordt het toch wel tijd voor een goede kop koffie met appelgebak of een pannenkoek. Maar eerst nog even afzien over wat minder goed geplaveide paden en goed tot je laten doordringen dat er in de directe nabijheid nog meer moois verscholen ligt. Dat zijn  Kasteel De Hoge Vuursche en vlak voor de koffiestop in Lage Vuursche het  Kasteel Drakensteyn.  Bij De Vuursche Boer rekenen ze op onze komst en ze verbleken echt niet als we met een peloton van 30 man komen binnenvallen – ‘we zijn wel wat gewend hier meneer’ 😆 Gelaafd door al het lekkers en gelukkig al over de helft gaat de terugweg eerst via een wat andere route dan jullie de laatste jaren gewend zijn. Ik heb een ‘klassieke’ paleizentocht gevonden die ook deze kant op ging. Erg mooi stukje en laat je maar verrassen. Voordat we door de Loosdrechtse Plassen fietsen, ligt er rechts van de weg nog een extraatje, het Kasteel Sypesteyn dat tegenwoordig een museum is. Info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Sypesteyn.

Via Breukeleveen en het Fort bij Tienhoven komt je weer uit bij de Vecht. Vervolgens wordt de route van de 120km gevolgd, maar om wat kilometers te sparen, wordt de kortste route naar Woerdense Verlaat genomen en rijden we door prachtig en afwisselend polderlandschap en plassengebied weer terug naar Zoetermeer. Desondanks komt de totale afstand uit op 155km.

Van alle routes zijn gps-tracks (gpx) beschikbaar Download hier  Zoals gebruikelijk bij onze tochten kiezen de diverse groepen zelf hun voorrijder(s).

Starttijden: 09:00 uur tot 09:30 uur. Het clubhuis is in elk geval open tot 16 uur. Inschrijven via de Fietssport “Klik hier”om in te schrijven

De toercommissie wenst iedereen weer een mooie en veilige tocht met mooi weer en we verwachten jullie na afloop natuurlijk terug in het clubhuis voor de ‘aftertalk’ als bijdrage aan het #fietsplezier.

de Toercommissie.