Sokken over schoenen

Sokken over je schoenen. In de jaren negentig van de vorige eeuw was het een regelmatig voorkomend gebruik. In het voorjaar of najaar, wanneer het koud en nat was nam je een paar oude sokken, knipte er een paar gaten in voor je schoenplaatjes en deed vervolgens de sokken over je schoenen. Het klint misschien raar, maar in de jaren negentig deden wielrenners wel meer rare dingen. Dit was wel één van de meest onschuldige dingen.

Maar waarom sokken over je schoenen?

De reden is om warme voeten te houden. En, met name bij Italianen, om je schoenen schoon te houden. Uit eigen ervaring kan ik je melden dan het hielp. Je schoenen bleven schoon. En je hield ook nog warme voeten wanneer het niet te nat was. Dikke sokken hielden de wind aardig tegen. Op een gegeven moment gebruikte ik niet eens meer oude sokken maar kocht ik er speciaal sokken voor. Ski sokken die lekker dik waren en een paar maten te groot. Gat erin en klaar was ik.

Ja zal je wellicht afvragen waarom we toen geen overschoenen droegen? De reden is simpel, deze waren toen nog dik en te warm. Na de komst van de dunne overschoenen of hoesjes is deze terend een beetje overgewaaid. Toch denk ik er met weemoed aan terug. Wanner we als Junioren tijdens het Ardennenweekend de schaar in onze sokken zette. Je had de toerders moeten zien kijken. Op een gegeven moment waren er zelf fabrikanten als Mavic en Nortwave die speciale oversokken gingen maken. Netjes met een afgewerkt gat erin. Deze specials waren wel prijzig. Je Uiteindelijk is de hele trend van oversokken over gewaaid, maar ik denk er nog wel eens met weemoed aan terug.

Patrick Coers

Speciale oversokken van Mavic