Clinic baanwielrennen Jeugd

Jeugd op de binnenbaan!

Zondagmiddag 1 december  is een selectie van jeugdleden (toer en MTB) naar Alkmaar gegaan voor een clinic baanwielrennen.

Sportpaleis Alkmaar is éen van de drie overdekte wielerbanen in Nederland. De wielerbaan is in 2003 geheel voorzien van een houten baan.

We startten met het gereed maken van een passende fiets, zeer licht, een aantal van ons met eigen pedalen er op gedraaid, geen remmen en geen versnellingen. Dat is natuurlijk wennen. We hebben ingereden op de lichtblauwe rand onder aan de baan.

De baan heeft een lengte van 250 meter (de zwarte streep naast de lichtblauwe rand onderaan, deze meetlijn wordt gebruikt om de rondetijd vast te stellen) en is 6,5 meter breed. De maximale hellingshoek is 42 graden. De rode lijn is de sprinterslijn, de blauwe lijn daarboven is de stayerslijn. Er zijn verschillende disciplines onder het baanwielrennen.

De sport vergt een goed uithoudingsvermogen op korte afstanden: je moet doorrijden om goed door de bocht te komen en je kan je benen niet even stilhouden om bij te komen. Remmen doe je door te proberen achteruit te trappen of een stukje hoger te gaan rijden. Snelheid voor de sprint maak je door in de laatste bocht zo hoog mogelijk te zijn om je dan naar beneden te laten rollen en vaart te maken.

De groep werd gesplitst zodat we allemaal op niveau konden fietsen. Het maken van snelheid is een vereiste om hogerop in de bocht te kunnen fietsen zonder naar beneden te glijden. 

 

Toen we eenmaal een beetje gewend waren hebben geoefend om naar de verschillende lijnen te rijden. Aan het einde van de clinic hebben we onze individuele rondetijd kunnen neerzetten. 

We hebben allemaal echt weer ons best gedaan, diegene die nieuw op de baan kwamen en diegene die al eerder waren geweest: allemaal hebben we een tijdrit – met vliegende start – gereden met mooie resultaten (tussen 17.6 sec tot 26.7 sec over 250 meter)! Bedenk dat het wereldrecord op een ca. 10 seconden ligt; fantastisch!

Het was een geweldige ervaring! Voor herhaling vatbaar!