Clubtocht langs de Stelling van Amsterdam

“135 KM en 190 KM route toegevoegd”

Op zaterdag 15 juni staat een “Lange tocht 250 KM” in de toerkalender. Deze lange tocht volgt in grote lijnen de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is tussen 1881 en 1914 aangelegd door het Departement van Oorlog. Deze verdedigingslinie werd gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen indringers tijdens oorlogen. Tegenwoordig staat de verdedigingslinie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onderweg kom je het ene na het andere oude fort tegen van de Stelling van Amsterdam. Het Fort bij IJmuiden, Fort bij Hinderdam en Fort Uitermeer liggen niet aan deze route, maar voor de rest kun je alle forten van deze verdedigingslinie bewonderen vanaf je fiets.

We rijden vanaf Zoetermeer naar Kudelstaart waar het eerste fort ligt van de Stelling dat we tegenkomen. Van daar zetten we koers naar Uithoorn en vervolgens via oa de nieuwe fietsersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht naar Muiden en vanuit daar fietsen we langs de rand van het IJmeer en het Markermeer naar Monnikendam, Volendam en Edam. Om Purmerend heen en langs Beverwijk komen we bij de pont bij Velzen. Na de oversteek over het Noordzeekanaal vervolgen we de route langs Spaardam richting Vijfhuizen, waar we weer op wat bekender terrein komen van de Geniedijk door de Haarlemmermeer. Bij Aalsmeerderbrug komen we bij het laatste fort van de Stelling en rijden we weer terug richting Zoetermeer. De totale lengte van de route is ca 250km en de starttijd voor de 250km en 190km is 7.00 uur, de 135km start om 9.00 uur