A A A

Gravel-Cyclo-tocht MTB / VTT

 

Doe mee aan de laatste toerfiets trend

 zondag 19 augustus organiseert TvZ ’77  een Gravel / Cyclotocht 

Iedereen die de nieuwste ontwikkelingen binnen het toerfietsen een beetje volgt heeft het fenomeen waarschijnlijk al een keer langs zien komen: GRAVELRIJDEN. 

Wat is dat nu, gravel rijden?  Zoals veel nieuwe zaken is ook dit komen overwaaien uit de VS. Veel meer dan in West-Europa kent men in de VS onverharde wegen en dan vooral in Midden Westen. Al veel jaren organiseert men daar lange afstand toertochten en wedstrijden, tot 1000 km lengte, over deze onverharde wegen.

Gelijk aan de het ontstaan van het mountainbiken hebben de pioniers dat eerst gedaan op aangepaste MTB en / of racefietsen maar nu zijn er ook serieuze ‘gravel-bikes’  op de markt.  Ze zien eruit als aangepaste racefietsen met ruimte voor bredere banden (tot 42 mm), steviger frames en wielen en meer mogelijkheden voor het bevestigen van bidons en proviand tas(jes). 

Wij konden in Nederland als erkend fietsland natuurlijk niet achterblijven en er worden dan ook meer en meer gravel toertochten georganiseerd. Natuurlijk moeten we ons aanpassen aan wat de omgeving ons kan bieden en hebben de tochten aan ander karakter dan de Amerikaanse tochten. We hebben echter nog voldoende onverharde wegen en paden om leuke gravel toertochten uit te zetten. 

Je zult bij onverharde wegen snel denken aan streken als Oost-Nederland en Brabant, maar ook bij ons zijn er mogelijkheden. Maar met de gebundelde kennis van wegen en paden binnen onze vereniging hebben wij ook een leuke tocht uit weten te zeten.

Onze interpretatie van een graveltocht is het rijden over paden met half-verharding zoals schelpen of steenslag afgewisseld met asfaltstroken die in principe met iedere fiets, dus ook een racefiets, gereden zouden kunnen worden. Dus geen moeilijke paden en obstructies waar een echte MTB voor nodig is.

Het leuke aan dergelijke tochten is dat je als fietser komt op plaatsen die je die tijdens gewone toertochten links laat liggen, maar absoluut de moeite waard zijn om eens een keer te rijden.

 

 

Verlaat het asfalt en ontdek de onverharde paden 

 

 

 

 

Heb je een MTB achtige fiets, crosser of racefiets met profielbanden, dan nodigen we je hierbij uit om de TvZ ’77 Gravel / Cyclotocht te komen ontdekken.

Om je een idee te geven hoe het eruit ziet volgt een korte beschrijving, vanaf het clubhuis een rondje Buytenpark over de onverharde paden, daarna richting Pijnacker over schelpenpaden doorsteekjes, dan langs de N470 en het Abtswoudse bos naar Schipluiden en langs de Vlaardingse Vaart. Bij Vlaardingen aangekomen splitst de route zich, voor de MTB-ers is hier de mogelijkheid om een rondje te maken over het MTB parcours in de Broekpolder, de anderen zullen de route van de graveltocht verder volgen richting Kandelaarbrug met links en rechts uitstapjes naar gravelpaden. Na de brug langs de Berkelse Zweth en met een lusje door de Groene Zoom weer terug naar Zoetermeer.

De tocht is laagdrempelig en iedereen kan meedoen, vooral omdat naast de meeste gravelpaden er ook een alternatieve route over het fietspad of weg mogelijk gereden kan worden. De tocht is ca. 60 km en met de MTB lus erbij bijna 80 km en is niet gepijld, de gpx track(s) staan één week voor de datum op de website bij Routes. Inschrijfgeld € 8,00. Start is tussen 10 en 10.30 uur.

Kom ook en ontdek het graveltocht rijden