A A A

Routes 2018

 

De F4D 2018 laat de 4 Windstreken rondom Zoetermeer zien.

Oost: Langs de Zoetermeerse Meerpolder die dit jaar 400 jaar bestaat, het Zoetermeerse plassengebied (Benthuizerplas, Noordhovense Plas en Zoetermeerse Plas – zandwinningsplassen voor de uitbreiding van Zoetermeer) gaat de route aan de noordkant van Zoetermeer via de Oostkade langs de laatste nieuwbouwwijk van Zoetermeer Oosterheem. De deelnemers aan de 30 km route stempelen bij de stadsboerderij De Weidemolen en vervolgen de route door het Bentwoud, een nieuw natuurgebied tussen Zoetermeer, Benthuizen, Boskoop en Waddinxveen. Bomen werden hier in 2000 voor het eerst aangeplant, het gebied is nog steeds in ontwikkeling. Het kunstwerk “Droom van een Boom” is in het Avatarbos te bewonderen. Vervolgens   via Moerkapelle, het meest noordelijke stukje van De Rotte, langs de A12 via het nu nog kale industriegebied Bleizo en het gelijknamige toekomstige vervoersknooppunt terug naar Zoetermeer. Via de historische as Rokkeveenseweg  – Schinkelweg – Dorpsstraat – Vlamingstraat - Voorweg rijdt u in westelijke richting terug naar het clubhuis.

De lange route gaat nog verder door het Bentwoud, door Boskoop met de vele boomkwekerijen en Reeuwijk naar de stempelpost in de Reeuwijkse Hout. Daarna maakt de route een rondje Reeuwijkse Plassen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Reeuwijkse_plassen) en haakt na passage van Waddinxveen (karakteristieke Hefbrug over het Gouwe-Rijnkanaal) bij Moerkapelle weer aan bij de korte route.

Noord: Eerst in oostelijke richting Zoetermeer door en dan via de Zegwaartseweg (historische betekenis bij Leidens ontzet) naar het noorden. Benthuizen, Gelderswoude en door welvarend veenweidegebied en vlakke polders naar de Oude Rijn die uitkomt bij Katwijk aan Zee in de Noordzee en een zeer belangrijke afwatering vormt voor een groot deel van westelijk nederland. De korte route gaat links op de geur van de enorme Heineken brouwerij af richting de Oostpolder en de Blauwe polder, een gebied dat ligt in Zoeterwoude/Weipoort. Het Hoogheemraadschap werkt hier nauw samen met een aantal boeren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Door op een natuurlijke manier om te gaan met poldersloten zorgen de boeren voor schoner en gezonder water. Er wordt gestempeld bij IJsboerderij de Jong in de Weipoort waar nog op ambachtelijke wijze  van verse melk roomijs wordt gemaakt. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelderwoudse_Polder. Verderop komt men langs de geitenboerderij “t Geertje” en via het Noord-Aa gebied en nogmaals langs de Meerpolder (met goed zichtbaar in de verte de uitbreiding van de 3e skibaan van Snowworld) terug naar het clubhuis.
De lange route gaat bij de Oude Rijn rechtsaf en slingert via Koudekerk aan den Rijn en Hoogmade naar Roelofarendsveen aan de Braassemermeer. Bij het rustieke caf
é De Haven wordt gestempeld en vervolgens gaat het via Oud Ade en Rijpwetering (met links van de brug het standbeeld van Joop Zoetemelk) op Leiden aan.  De route gaat via de Ruigekade, met ongemerkt de hogesnelheids spoorlijn HSL die onder de voeten doordendert,  naar Leiderdorp. Daar wordt wederom de Oude Rijn overgestoken via een nieuwe ophaalbrug. Op het moment dat de neus weer geprikkeld wordt door de geur van brouwend bier gaat het verder op Zoetermeer aan, samen met de korte route.

Zuid: Bij Berkel en Rodenrijs is recent een nieuw natuurgebied “De Groenzoom” aangelegd (info: http://www.degroenzoom.nl/algemeen/welkom-in-de-groenzoom/ ) en dat is het hoofddoel van de routes van vandaag. Bij Theetuin “De Hichte” wordt voor de korte route gestempeld. Via Pijnacker en Delfgauw gaat het richting  de Polder van Biesland. De boeren in dit gebied werken volgens het Boeren voor Natuur principe. Biologisch en in een gesloten kringloop zoals de boeren dat 100 jaar geleden deden. U passeert een vlechtheg en in de in 2009 opnieuw ingerichte Beneden Polder met een Slikgebiedje. Plasbermen en terrasoevers zorgen ervoor dat hier een heel nieuw leefgebied ontstaat voor de dieren. De terugweg naar het clubhuis in Zoetermeer gaat door het Balijgebied, langs het Westerpark en een stukje Buytenpark.
De lange route gaat na De Groenzoom naar De Rotte en via het Bergse Bos vervolgens naar de stempelpost in Hillegersberg. Naar Oud Overschie gaat het langs een oude polderweg en een fraai groen fietspad helemaal rondom het vliegveld Zestienhoven. De route vervolgt via de Polderweg, een eeuwenoude weg die goed bewaard nu ingeklemd ligt tussen enkele industriegebieden. Via een stukje Midden-Delfland en over de fraaie Kandelaarbrug over de Delftse Schie rijdt u langs de Ackerdijkse Plassen, een uniek natuurgebied in de drukke randstad, pal naast de snelweg A13, waarna richting gezet wordt richting Delfgauw en de route inmiddels weer gelijkt loopt met de 30 km.

West: Nu een westelijk stukje van de Meerpolderdijk, via de Kniplaan en langs “De Horsten” (hier is  ‘De Eikenhorst’ het woonhuis van onze koning en koningin  gelegen) naar Wassenaar. Een stukje Landgoederenroute in Wassenaar (uniek en onverwacht leuk) en dan naar de stempelpost bij Châlet Ten Bosch in het Haagse Bos. Vervolgens langs Paleis Huis ten Bosch, normaliter een uiterst fraaie eye-catcher, maar nu helaas in de steigers. Na Mariahoeve, Leidschendam-Voorburg en Leidschenveen eindelijk weer open landschap en via het uiterst fraaie Westerpark eindigt de route in het Buytenpark bij het clubhuis.
De lange route takt in Wassenaar af richting Katwijk aan Zee waar bij Grand Caf
é Op de Wurft gestempeld kan worden met uitzicht op zee. Vervolgens een pittig stukje fietsen door de duinen naar Scheveningen waar via de Pompstationsweg het duingebied tussen Katwijk en Scheveningen wordt verlaten. Bij de watertoren liggen de uitgebreide installaties van waterbedrijf Dunea dat voor ons hoog kwalitatieve drinkwater zorgt. Het volgende doel is de samenkomst met de 30 km route bij  Châlet Ten Bosch aan de rand van het Haagse Bos.