A A A

Toerfiets

Toerfietsen kan in principe op elke fiets. Maar hoe dunner de banden hoe prettiger het fietst.

De meeste mensen fietsen op een racefiets, zo ook onze jeugdleden. Het kopen van een racefiets is moeilijk. Nieuw of tweedehands? Waar moet je op letten? Deze pagina probeert de meeste vragen te beantwoorden.

Nieuw of tweedehands?

Jammer genoeg komt het veel voor dat ouders enthousiast een racefiets kopen en dat het kind een paar weken later toch besluit dat het niet zo leuk meer is. Deze racefietsen worden daarna bijna ongebruikt op marktplaats gezet. Goedkoop een racefiets via marktplaats kopen is een goede optie voor de eerste racefiets.

Framemaat

Een simpele, Nederlandstalige formule om je framemaat te berekenen staat op deze website. Een uitgebreidere, maar Engelstalige manier staat hier beschreven. Verder kan je bij de betere fietsenzaken je ook op laten meten.

De ideale positie van het zadel is op de hoogte dat de benen net niet volledig kunnen strekken. Voor de eerste keren op de racefiets is het aan te raden om het zadel expres laag te zetten zodat bij plotseling stilstaan de voeten snel de grond kunnen vinden.

Onderhoud

Klein onderhoud van een racefiets moet met enige regelmaat uitgevoerd worden.  Denk hierbij aan het schoonmaken of invetten van de ketting en het frame. Groot onderhoud, zoals het vervangen van de ketting en de cassette moet pakweg elke 7000á8000 kilometers uitgevoerd worden. Als je door blijft fietsen met een versleten ketting zal het schakelen minder goed gaan en kan het voorblad verslijten, waardoor je nog meer moet vervangen.

Cassettes van minder dan 7 kettingwielen, zoals de meeste kinderracefietsen, zijn moeilijk te krijgen. Onderhoud van deze racefietsen is dus moeilijk.