Podcast

Hoewel Podcasts al vele jaren bestaan, lijkt er de laatste tijd ineens een ware opleving te bestaan in Podcast. En niet in de laatste plaatst voor wielerpodcast. Maar wat is een podcast nu eigenlijk? Een podcast is niets minder dan een soort radiouitzending welke veelal niet live wordt uitgezonden maar welke je zelf kan luisteren wanneer het jou uitkomt.

Zo kan je een podcast luisteren wanneer je op de rollen traint, of onderweg in de auto. Je kan een podcast luisteren met een smartphone of op je computer. Ook kan je je op podcasts abonneren d.m.v programma’s zoals iTunes, Spotify of Podcast (Android).

Wielerpodcast

Zoals al aangegeven zijn er sinds kort vele Nederlandstalige wielerpodcasts die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Hieronder een opsomming van deze podcasts :

De Rode Lantaarn

Deze Podcast, onderdeel van Dag & Nacht media is een partner van de bekende wielerblog Het is Koers. Ooit begonnen met de Tour de France waarbij dagelijks de etappe werd geavaleerd. Tegenwoordig kan je daags na iedere grote wedstrijd luisteren naar deze podcast. Geen hoogstaande wielerpraat maar heerlijk geklets van wielerfans met soms zeer interessante gasten.

website : http://www.dagennacht.nl


Live slow, ride fast

De podcast van Laurens Ten Dam. Naast hamburgers, bier en koffie wordt er ook gepraat over wielrennen. Soms vanuit de koers (op rustdagen) of met vrienden van Lau. Tip, de aflevering met Bram Tankink zijn het luisteren waard. En er werd zoveel gepraat dat deze in tweeën is geknipt.

website : https://www.liveslowridefast.com/


Cassette

Cassette is een podcast met achtergronden uit de wielersport. Sinds 2018 combineert Benjamin de Bruijn in Cassette twee passies: wielrennen en podcasten. Hij wilt onderwerpen brengen die raken, verklaren en duiden – met gasten die op een bepaalde manier bijzonder zijn. Tot nu toe waren dat Iris Slappendel, Natalie van Gogh, dopingexpert Douwe de Boer, Dion Beukeboom, schrijver Martijn Sargentini, journalist David Walsh, oud-renner Maarten Tjallingii en schrijver Thomas Sijtsma.

website : http://benjamindebruijn.nl/


Radio Stelvio

Een Vlaamse podcast met zoals ze zelf zeggen :”Radio Stelvio? Da’s die straffe Vlaamse podcast over de koers!
Voor- en nabeschouwingen, rubriekjes en koersklap met een peloton flitsende gasten!

website : https://www.spreaker.com/show/radio-stelvio


In het wiel

Wielerpodcast ‘In het Wiel’ met Thomas Dekker, Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam. Voornamenlijk actief rond de Tour en het WK.

website : https://podcastluisteren.nl/pod/In-Het-Wiel


De kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-experts – Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) – geven elke dag in de NPO Radio 1 Tour de France-podcast De Kopgroep hun kijk op de etappe van vandaag in de Tour de France.

website : https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-kopgroep