A A A

Prikbord

 


 Doe mee aan de laatste toerfiets trend

 zondag 19 augustus organiseert TvZ ’77  een Gravel / Cyclotocht 

Iedereen die de nieuwste ontwikkelingen binnen het toerfietsen een beetje volgt heeft het fenomeen waarschijnlijk al een keer langs zien komen: GRAVELRIJDEN. 

Wat is dat nu, gravel rijden?  Zoals veel nieuwe zaken is ook dit komen overwaaien uit de VS. Veel meer dan in West-Europa kent men in de VS onverharde wegen en dan vooral in Midden Westen. Al veel jaren organiseert men daar lange afstand toertochten en wedstrijden, tot 1000 km lengte, over deze onverharde wegen.

Gelijk aan de het ontstaan van het mountainbiken hebben de pioniers dat eerst gedaan op aangepaste MTB en / of racefietsen maar nu zijn er ook serieuze ‘gravel-bikes’  op de markt.  Ze zien eruit als aangepaste racefietsen met ruimte voor bredere banden (tot 42 mm), steviger frames en wielen en meer mogelijkheden voor het bevestigen van bidons en proviand tas(jes). 

Wij konden in Nederland als erkend fietsland natuurlijk niet achterblijven en er worden dan ook meer en meer gravel toertochten georganiseerd. Natuurlijk moeten we ons aanpassen aan wat de omgeving ons kan bieden en hebben de tochten aan ander karakter dan de Amerikaanse tochten. We hebben echter nog voldoende onverharde wegen en paden om leuke gravel toertochten uit te zetten. 

Je zult bij onverharde wegen snel denken aan streken als Oost-Nederland en Brabant, maar ook bij ons zijn er mogelijkheden. Maar met de gebundelde kennis van wegen en paden binnen onze vereniging hebben wij ook een leuke tocht uit weten te zeten.

Onze interpretatie van een graveltocht is het rijden over paden met half-verharding zoals schelpen of steenslag afgewisseld met asfaltstroken die in principe met iedere fiets, dus ook een racefiets, gereden zouden kunnen worden. Dus geen moeilijke paden en obstructies waar een echte MTB voor nodig is.

Het leuke aan dergelijke tochten is dat je als fietser komt op plaatsen die je die tijdens gewone toertochten links laat liggen, maar absoluut de moeite waard zijn om eens een keer te rijden.

 

 

Verlaat het asfalt en ontdek de onverharde paden 

 

Heb je een MTB achtige fiets, crosser of racefiets met profielbanden, dan nodigen we je hierbij uit om de TvZ ’77 Gravel / Cyclotocht te komen ontdekken.

Om je een idee te geven hoe het eruit ziet volgt een korte beschrijving, vanaf het clubhuis een rondje Buytenpark over de onverharde paden, daarna richting Pijnacker over schelpenpaden doorsteekjes, dan langs de N470 en het Abtswoudse bos naar Schipluiden en langs de Vlaardingse Vaart. Bij Vlaardingen aangekomen splitst de route zich, voor de MTB-ers is hier de mogelijkheid om een rondje te maken over het MTB parcours in de Broekpolder, de anderen zullen de route van de graveltocht verder volgen richting Kandelaarbrug met links en rechts uitstapjes naar gravelpaden. Na de brug langs de Berkelse Zweth en met een lusje door de Groene Zoom weer terug naar Zoetermeer.

De tocht is laagdrempelig en iedereen kan meedoen, vooral omdat naast de meeste gravelpaden er ook een alternatieve route over het fietspad of weg mogelijk gereden kan worden. De tocht is ca. 60 km en met de MTB lus erbij bijna 80 km en is niet gepijld, de gpx track(s) staan één week voor de datum op de website. Start is tussen 10 en 10.30 uur.

Kom ook en ontdek het graveltocht rijden


Enkele belangrijke wetenswaardigheden over de nieuwe privacywet die ingaat op 25 mei a.s. Bron NTFU.

De privacywet: Clubs moeten allemaal een aantal zaken regelen                                          

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, in de volksmond ook wel de nieuwe privacywet genoemd, geldt vanaf 25 mei. Dat gaat ook sportverenigingen nadrukkelijk aan. Niet voor niks werd hier eerder al uitgebreid gecommuniceerd over de wijzigingen en werd clubs de weg gewezen naar een uitvoerig stappenplan om een en ander te regelen. Toch zijn er nog best veel sportverenigingen die op dit vlak nog maar weinig stappen hebben gezet. “En clubs moeten echt allemaal iets doen!”
In een eerder overzichtsartikel over de AVG komt nog eens alle beschikbare informatie aan de orde die jullie als vereniging kan helpen om passende maatregelen te nemen in de aanloop naar 25 mei. Daarin wordt onder meer gelinkt naar enkele stukken van juristen waarin kernpunten van de AVG nader worden uitgelegd. De NTFU heeft in samenwerking met NOC*NSF nagedacht hoe sportverenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van de AVG. Daaruit is ook een stappenplan voortgekomen, opgesteld door de stichting AVG voor Verenigingen.

‘Het is een inspanningswet’

Twee weken geleden meldden verscheidene media dat nog maar weinig sportclubs in actie zijn gekomen. “Veel clubs zijn in de veronderstelling dat ze weinig hoeven te doen, dat het hen niet aangaat”, zegt Daan Hoogendijk, verenigingsspecialist van de stichting AVG voor Verenigingen. “Maar die clubs hebben het echt bij het verkeerde eind! Deze wet is zo algemeen opgezet, dat clubs echt zelf iets moeten doen om aan de regels te voldoen. Het is een inspanningswet, je moet in actie komen.”

Een voorbeeld

Hoogendijk haalt een voorbeeld aan om zijn argument kracht bij te zetten. “Neem nu het feit dat een jeugdlid van een club een pinda-allergie heeft. De ouders hebben dat ooit gemeld aan de club om eventuele vervelende incidenten te vermijden en de club heeft dat ergens vastgelegd. Dat soort informatie moet onder de nieuwe regels veilig zijn opgeslagen zodat derden er niet zomaar bij kunnen. En de club moet ook goed aantonen dat het zich heeft ingespannen om deze informatie te beschermen.”

Regels omtrent foto’s

En ander heet hangijzer binnen het gehele thema AVG zijn foto’s. “Elke club gebruikt foto’s, op de website of in een clubblad, noem maar op. Maar wil je straks bijvoorbeeld een foto van een minderjarig clublid gebruiken, dan heb je daar expliciet toestemming van de ouders voor nodig. En dat moet je kunnen aantonen. Elke sportclub zal dus een keer een rondje langs de ouders moeten maken en ze voor toestemming laten tekenen.”

Aan de slag

De ingangsdatum van de AVG van 25 mei komt snel dichterbij. Dat is een goede reden om aan de slag te gaan, maar hoeft niet tot paniek te leiden, benadrukt Hoogendijk. “Het is ook niet zo dat verenigingen al het werk exact op 25 mei afgerond en honderd procent in orde moeten hebben. Maar je moet een start gemaakt hebben, je moet kunnen laten zien dat je er serieus mee aan de slag bent gegaan. Daarom moeten clubs er nu aan beginnen.”

Om een goede basis te leggen voor het regelen van privacy-zaken op jouw club, zijn er modelcontracten beschikbaar voor een geheimhoudingsverklaring voor personeel, een privacyverklaring van de club, een toestemmingsverklaring voor leden en een zogenoemde verwerkersovereenkomst tussen vereniging en een partij die vanuit zijn rol inzage heeft in persoonlijke gegevens. Heb je vragen? Goede kans dat je antwoorden vindt in het document met veelgestelde vragen.

Deze documenten bieden richtlijnen om belangrijke zaken goed vast te leggen. Ze kunnen door verenigingen worden aangepast om beter aan te sluiten bij de eigen situatie. Aan de modelcontracten en de veelgestelde vragen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Heb je ondanks het document met veelgestelde vragen toch kwesties of vragen die je aan een deskundige wil voorleggen? Raadpleeg in dat geval een privacyjurist van DAS voor de Sport of de Juridische helpdesk van stichting AVG (onder de ‘help’-knop binnen het stappenplan AVG voor sportverenigingen). 


Belangrijk Nieuws  NTFU   Ledenpas for Life

Let op: je huidige NTFU-ledenpas – waar je o.a. korting mee krijgt bij toertochten – blijft voor altijd geldig. Je ontvangt in januari dus geen nieuwe ledenpas.
Door de komst van Scan&Go is de ledenpas met een jaartal erop overbodig geworden. Daarnaast vind je sinds kort via Fietssport.nl ook je ledenpas digitaal. Maak hiervoor een basic account aan op Fietssport.nl en voer op de pagina ‘mijn gegevens’ je NTFU-lidnummer in. De barcode die je ziet is je ledenpas, maar dan op je mobiel – handig! Leden die in 2017 lid worden van de vereniging ontvangen nog wel een ledenpas,deze is ook 'for life'. Daarom blijft de ledenpas die op dit moment in je portemonnee of fietstasje zit geldig zolang je lid bent.