A A A

PrikbordSTRAVA Zuiderzee Challenge goede voorbereiding op Zuiderzee Klassieker
Gert Jakobs geeft biografie weg onder segmentfietsers

De Maag Lever Darm Stichting lanceert vandaag de STRAVA Zuiderzee Challenge. Wielrenners maken aan de hand van STRAVA segmenten alvast kennis met de route van de Zuiderzee Klassieker, hét wielerevenement van Flevoland waarmee de stichting geld ophaalt voor meer onderzoek naar spijsverteringsziekten. Leuke bijkomstigheid is dat fietsers de biografie van Gert Jakobs kunnen winnen.
De Zuiderzee Challenge-routes zijn niet willekeurig gekozen. Ze verwijzen naar de drie routes die de Zuiderzee Klassieker rijk is: de 60, 120 en 180 km. Meedoen met de challenge kan via www.mlds.nl/strava. De Zuiderzee Challenge biedt vanaf vandaag een voorproefje op de Zuiderzee Klassieker, die 30 september plaatsvindt vanaf de Grote Markt in Almere.
Bij de Zuiderzee Challenge draait het niet om snelheid, maar om sportiviteit. Leuke bijkomstigheid: iedereen die zich aansluit bij de Zuiderzee STRAVA-club én een segment fietst, maakt kans op een mooie prijs: de biografie “Meesterknecht” van Gert Jakobs. “Oud-profwielrenner Gert Jakobs fietst namelijk zelf ook mee met de Zuiderzee Klassieker voor het goede doel”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.
De Zuiderzee Klassieker wordt dit jaar voor de 7e keer gefietst en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste wielerspektakel van Flevoland. “We fietsen niet zonder reden: Nederland telt ruim 2 miljoen buikpatiënten”, aldus Tool. “Alleen darmkanker eist al 14 levens per dag. Er is meer onderzoek nodig om deze en andere buikziekten een halt toe te roepen. Daarom nodigen we fietsers van ieder niveau uit om samen met ons te fietsen vóór een gezonde buik en tégen ziekten als darmkanker.”
De eerste tijden zijn gezet binnen de Zuiderzee Challenge op STRAVA. Op 30 september vindt de trekking van de winnaar plaats. Gert Jakobs zelf bepaalt , als ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker, wie het boek “Meesterknecht” ontvangt. Meer weten? Alle informatie is te vinden op www.mlds.nl/strava.


Veiligheid: de feiten

Gelezen op de site van de NTFU
Het onderwerp veiligheid en ergernissen in het verkeer is momenteel weer erg actueel in de media, zeker na een aantal dodelijke ongevallen van wielrenners. Het geeft maar weer aan dat je als fietser kwetsbaar bent in het verkeer. We vertellen je graag over de feiten, wat je zelf kunt doen en wat de NTFU doet op het gebied van veiligheid.
De Cijfers
Ongevallen
In 2016 belandden 4700 wielrenners op de Eerste Hulp. In 2014 waren dat er nog 5.100 (bron: VeiligheidNL). Het aantal wielrenners in Nederland is in die 2 jaar juist gestegen van 628.000 naar 679.000. Het aantal bezoeken aan de Eerste Hulp is dus niet alleen in absolute aantallen gedaald, maar ook in relatieve zin. In 2016 bezocht 0,7 % van het totaal aantal wielrenners in Nederland de Eerste Hulp. Voetbal scoorde dat jaar het hoogst met 3,75%.
Helm
Als fietsers vallen, zijn de gevolgen vaak groot. Je loopt kans op een gebroken sleutelbeen, problemen met ribben en hoofdletsel. Een helm is dus onmisbaar. Onze clubs en leden zijn het daar mee eens: 95% van de clubs heeft het dragen van een helm verplicht, 96% van de clubleden spreekt collegafietsers aan bij het ontbreken van een helm, 99,4% van de NTFU-leden draagt een helm (landelijk is het 98,9%) en bij álle toertochten van de NTFU is het dragen van een helm verplicht.
Fietsen in groepen
De meeste ongevallen met wielrenners vinden plaats bij het fietsen in een groep. Uit onderzoek van het SWOV bleek dat bijna 70% van de gemelde ongevallen gebeurde tijdens het fietsen in groepen (Bron: SWOV: Race- en toerfietsen op de openbare weg 2014). De NTFU besteedt aandacht aan het fietsen in een groep. Zo leiden we wegkapiteins op die bij clubs verantwoordelijk zijn voor het gedrag binnen de groep en veiligheid van de fietsers en medeweggebruikers. Ze leren dat een groep uit maximaal 14 personen mag bestaan. Na de invoering van de opleiding in 2014 hebben al ruim 150 clubs een of meerdere opgeleide wegkapitein(s). 
Daarnaast leiden we samen met de KNWU trainers op om fietsers beter te laten fietsen zodat de kans op ongevallen kleiner wordt en helpen we beginnende fietsers op weg met Start2Bike.
Wat kan ik doen?
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen is je houden aan de verkeersregels, rekening houden met andere weggebruikers, een helm dragen en een bel gebruiken. Rijd defensief, dus ga ervan uit dat anderen je niet zien en geen voorrang verlenen. Kies voor verkeersluwe routes, rijdt je rondje rechtsom (zodat je niet vaak hoeft over te steken) en wijs een wegkapitein aan als je met een groepje op pad gaat.
Daarnaast kun je via de animaties van De Echte Wielrenner anderen aanspreken op hun gedrag en andere weggebruikers uitleggen hoe veilig om te gaan met elkaar.
Wat doet de NTFU?
We stimuleren het juiste gedrag en veilig fietsen via de gedragscode voor wielrenners, de campagnes ´De Echte Wielrenner´ en ´Gebruik je kop, helm op´ en opleidingen voor wegkapiteins.
Daarnaast zijn we in overleg met de Fietsersbond, ANWB en andere belanghebbende partijen om tot een gezamenlijke aanpak te komen van ergernissen en onveiligheid op de weg en het fietspad. Niet alleen wielrenners moeten rekening houden met een ander, dat moeten namelijk alle verkeersdeelnemers.

  Belangrijk Nieuws  NTFU   Ledenpas for Life

Let op: je huidige NTFU-ledenpas – waar je o.a. korting mee krijgt bij toertochten – blijft voor altijd geldig. Je ontvangt in januari dus geen nieuwe ledenpas.
Door de komst van Scan&Go is de ledenpas met een jaartal erop overbodig geworden. Daarnaast vind je sinds kort via Fietssport.nl ook je ledenpas digitaal. Maak hiervoor een basic account aan op Fietssport.nl en voer op de pagina ‘mijn gegevens’ je NTFU-lidnummer in. De barcode die je ziet is je ledenpas, maar dan op je mobiel – handig! Leden die in 2017 lid worden van de vereniging ontvangen nog wel een ledenpas,deze is ook 'for life'. Daarom blijft de ledenpas die op dit moment in je portemonnee of fietstasje zit geldig zolang je lid bent.